Facebook Instagram Issuu

Ett liv med Matisse, Picasso och Christo – Theodor Ahrenberg och hans samlingar

Ett liv med Matisse, Picasso och Christo är den första monografin över en av de mest ambitiösa, rika och egensinniga – privata samlingarna av 1900 -talskonst och dess ägare den svenske affärsmannen Theodor Ahrenberg. En samling som hittills varit i stort sett okänd.

I boken berättas historien om hur Theodor Ahrenbergs miljardvärderade samling konfiskerades under kontroversiella omständigheter av svenska staten och såldes ut för en spottstyver, och hur Sverige gick miste om ett nytt konstmuseum ritat av Le Corbusier.

Efter andra världskriget började Theodor “Teto” Ahrenberg (1912-1989) att skapa en av de mest ambitiösa och egensinniga privata samlingar av modern konst som funnits.  Den innehöll närmare tusen verk av etablerade mästare som Matisse, Picasso och Chagall, och av banbrytande yngre konstnärer som Kantor, Baertling och Tinguely.

Ahrenbergs rika och personliga samling formades av hans övertygelse om att han inte bara var samlare utan även “katalysator” – någon som underlättade för utställningar, samarbeten och uppdrag, och använde konsten för att motsätta sig konservatism och självbelåtenhet.

Samlingen beslagtogs 1962 av de svenska myndigheterna, under omtvistade förhållanden, och skingrades sedan. Det fanns också långt gångna planer på att skapa ett nytt konstmuseum av världsklass, ritat av Le Corbusier, på vattnet utanför Norr Mälarstrand. Även dessa planer skingrades.

Ahrenberg byggde sedan upp en ny och än mer progressiv samling som lyfte fram konstnärer ur 60-talets avantgarde, såsom Christo, Arman, Lucio Fontana och Niki de Saint Phalle.

Med hjälp av ett rikt bildmaterial och korrespondens, varav mycket aldrig tidigare har publicerats, utforskar denna bok på ett uttömmande sätt Ahrenbergs fascinerande samlingar och liv.

35€(excl VAT and shipping)

Add to cart

Related titles