Facebook Instagram Issuu

Vera von Toth – En skönhetskirurgs monolog av Linda Rampell

Sedan millennieskiftet 2000 har estetisk plastikkirurgi blivit en massindustri med kroppen som råvara. Ökad tillväxt och acceptans har gjort plastikkirurgin till en expansiv bransch. Med mode, design, kosmetika och kirurgiska ingrepp försöker allt fler och allt yngre människor göra kroppskarriär, bli bildlika och efterlikna vad de ser i sociala medier.

Det är inte kläderna, utan huden som Vera von Toth formger. ”när jag säger att min dotter är skönhetskirurg, så tror du att hon är modeformgivare och vill genast låta henne sy upp nya hudkläder åt dig”, säger Vera von Toths mor.

Linda Rampells Vera von Toth – En skönhetskirurgs monolog handlar om den estetiska plastikkirurgen Vera von Toth som driver en klinik vid S:t Jacobs kyrkogård på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. Här ger hon en annan bild av de utseenderelaterade framgångar som skönhetskirurgin utlovar.

I sin monolog formulerar Vera von Toth plastikkirurgens poesi och psykosens prosa. Din kropp kan omvandlas till utseendeprofit. Vem vet? Vera von Toth svarar inte när hon sticker in nålen i din hud och formger ditt ansiktslandskap.

Vera von Toth funderar över kroppen, döden och skönhetsingreppen. ”jag undrar hur du egentligen ser ut när du ligger under ett lakan som lungorna inte längre blåser upp till moln.”

Det är inte stolen, utan stjärten som ska sitta på stolen som Vera von Toth formger. ”i dag höll mina händer i ett par stjärtimplantat. och nu när stjärnorna lyser, ligger den nyopererade patienten med samma implantat i vardera stjärthalva och försöker sova på magen i sin säng.”

Dag och natt förföljs Vera von Toth av sina patienter, deras viljor och kroppar. ”jag hade aldrig kunnat berätta en annan historia, för jag berättar inte historier. jag lyssnar på mina patienters röster och tyder deras drömmar. själv drömmer jag aldrig.”

 

Linda Rampell är fil. dr, designteoretiker och författare. Hon debuterade med designromanen ZOO (2000) och har skrivit flera framstående böcker. I sin nya skönlitterära bok Vera von Toth – En skönhetskirurgs monolog låter Linda Rampell den estetiska plastikkirurgen Vera von Toth komma till tals.

31€(excl VAT and shipping)

Add to cart

Related titles