Facebook Instagram Issuu
Privacy Policy Terms and Conditions

22.04.19

Arkitektur som konst – konst som arkitektur

Share on facebook

Petra Gipp ställer ut sina gipsnjutningar på Leth & Gori i Köpenhamn 3 maj – 16 juni.

I utställningen och boken Passage/schakt/nisch/fodring/nav – vandring beskriver arkitekten Peyta Gipp sitt arbete genom det gjutna gipset. Här skulptureror hon fram en alldeles egen röst som får arkitekturen att sammansmälta med plats, kropp och tanke.

För Petra Gipp är arbetet med modeller centralt. Det är en metod att, ofta skallöst, närma sig arkitekturen. Här kan det rumsliga skulpteras fram genom fokus på volym, element och detaljer, där allt sammansmälts till en och samma tanke. Att sömlöst arbeta med ett material ger en möjlighet att utifrån materialet gestaltaen arkitektonisk idé. På så sätt kan de rum och volymer som hon skapar få en tydlighet, en personlig röst.

I bokenpassage/schakt/nisch/fodring/nav – vandring beskriver arkitekten Petra Gipp sitt arbete genom det gjutna gipset. Gips och kartong väver, tillsammans med text, en berättelse kring arkitektur; elementen och dess komposition, mellanrummen som skapas och relationen till den mänskliga kroppen – vandringen. Gipsgjutningarna flätas samman med nyskrivna dikter av poeten Ann Jäderlund samt texter av Peter Bjerrum, Helena Mattsson och Sune Nordgren.
Boken ges ut på Arvinius + Orfeus Publishing.

Utställningen passage/schakt/nisch/fodring/nav – vandringvisar gipsgjutningarna med dess socklar av kartong, skurna i lager som ansluter direkt till verken, något som ger bas, tyngd och förankring i rummet.
Ett nyskrivet musikverk av Pelle Ossler och Christian Gabel, får gjutningarna att lyfta, sväva och förenas i rummet.

Petra Gipp är en svensk arkitekt, verksam i Stockholm. Hon är ledamot av Kungliga Akademin för de fria konsterna. Hennes ikoniska arbeten inkluderar  bland annat Kivik Art Centre – Refugium, Bruksgården i Höganäs, uppfinnarverkstaden Katedralen, som nominerades till Mies van der Rohe Award 2015, samt hennes medverkan med monumentala, gjutna sektionsmodeller i huvudpaviljongen på Venedig Biennalen 2018 .
2016 omnämndes Petra Gipp som en av de 26 kvinnor i historien som förändrat arkitekturen.
Petra Gipps verk har ställts ut runt om i världen samt publicerats i en mängd olika böcker och tidskrifter.

Utställningen stöttas av Statens Kunstfond

 

 

Share on facebook