Facebook Instagram Issuu
Privacy Policy Terms and Conditions

15.08.23

Maria Hall om Carl Fredrik Hill!

Share on facebook

Ny bok av Maria Hall om Carl Fredrik Hill ute nu!

Konstnären Maria Hall har under ett par år rest runt i Frankrike för att uppsöka de platser där Carl Fredrik Hill målade sina mästerverk under andra hälften av 1870-talet och sin så kallade friska period.

På sina konsthistoriska exkursioner fann Hall en del av Hills motiv helt intakta medan andra hade förändrats. De exakta platserna där Hill stått med sitt staffli dokumenterades. Genom sin grundforskning fann Hall till sin förvåning att några av Hills teckningar och målningar är felaktigt attribuerade. Dessa helt nya rön presenteras i denna bok.

Boken består av ett rikt bildmaterial och en längre essä där Hills och Halls resor förs samma likt en väv. Den är formgiven av Patric Leo, som genom åren mottagit ett stort antal priser och utmärkelser för sin bokkonst.

Maria Halls text är inte alls nostalgisk, tvärtom skarp och precis. Som en kartriterska med darrande kompass och sylvass penna letar hon sig fram genom namnen, årtalen och penseldragen. Och fortsätter att ställa frågor… – Marie Lundquist

Detta är en mycket vacker bok, både till det yttre och till det inre. Det rika bildmaterialet är mycket njutbart att ta del av. Och man blir som läsare gripen när Maria Hall likt en detektiv som aldrig ger upp söker och finner var Carl Fredrik faktiskt stod när han målade sina mästerliga tavlor. Maria Hall skriver också en avklarnad och saklig prosa, som genom avsaknaden av stora känslouttryck blir desto mer berörande. – BTJ

Share on facebook