Facebook Instagram Issuu
Privacy Policy Terms and Conditions

26.03.25

Voksenåsen – en plats för demokrati, fred och samarbete

Share on facebook

För 70 år sedan, fick Sverige en unik gåva. På Voksenåsen i natursköna Nordmarka i norra Oslo lät den norska staten uppföra ett kulturcenter och hotell som tack för svenskarnas humanitära hjälp under andra världskriget.

– Många böcker har skrivits om nationalgåvan Voksenåsen – dess historia, verksamhet och medarbetare. Nu är tiden kommen för en bok om platsen och byggnaden. Min förhoppning är att denna bok ska väcka nyfikenhet för platsens unika karaktär: dess magnifika läge, arkitektur, material, färger, konst och möbeldesign. Samtidigt hoppas jag att läsarna kommer inspireras av dess kraft att skapa möten, fester, kulturutbyte och samarbeten över generationer och gränser – både idag och i framtiden, säger Maria af Klinteberg Herresthal, vd för Voksenåsen och författare till bokens förord.

I dag jämförs Voksenåsen med samtida mästerverk som konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn. Men hur kunde denna symbol för Norges tacksamhet under lång tid nästan falla i glömska? Och varför känns dess formspråk fortfarande modernt och relevant mer än 60 år senare?

Den nya boken om Voksenåsen lyfter fram Voksenåsens unika historia, arkitektur och betydelse med nya fotografier av Yanan Li och insiktsfulla texter av Nina Berre, Denise Hagströmer, Bo Hofsten, Anna Florén och Per Ritzler. I boken skildras historien om hur Voksenåsen, skapad av de unga arkitekterna Hans-Kjell Larsen och Terje Thorstensen, blev ett monument över 1960-talets nordiska modernism och ett fredsprojekt för framtida generationer.

Voksenåsen är mer än en byggnad. Det är en plats för möten, kulturutbyte och inspiration, grundad på en vision om att främja demokrati, fred och samarbete.

Share on facebook