Facebook Instagram Issuu

Vernissage och Book Launch! Petra Gipp: passage/shaft/ niche/lining/ nave – wandering

Tack alla ni som kom och firade med oss på invigningen! I dagarna två har Petra Gipp haft utställnings vernissage och book launch för “passage/schakt/nisch/fodring/nav -vandring¨ på Liljevalchs.

Petra Gipp är en av Sveriges mest omtalade och prisade arkitekter, med ett arbetssätt som skulptörens. På Liljevalchs visar hon nu ett treårigt arbete med gjutna modeller, som liknar de byggnader hon ritar. Vita gipsmodeller fyller Liljevalchs skulpturhall, och det är som modellerna är små systrar och bröder till rummet de befinner sig i. Som ytterligare ett lager i utställningen har ett ljudverk arbetats fram av musikern och kompositören Pelle Ossler.  Rekommenderar ett besök till utställningen en dag då det inte är så mycket besökare, och musiken får flöda fritt i rummet runt skulpturerna.

I boken passage/schakt/nisch/fodring/nav – vandring beskriver Petra sitt arbete genom det gjutna gipset. Här skulpterar hon fram en alldeles egen röst som får arkitekturen att sammansmälta med plats, kropp och tanke. För Petra Gipp är arbetet med modeller centralt. Det är en metod för att ofta skallöst närma sig arkitekturen. Här kan det rumsliga skulpteras fram genom fokus på volym, element och detaljer, där allt sammansmälts till en och samma tanke. På så sätt kan de rum och volymer som Gipp skapar få en tydlighet och en personlig röst.

Gipsgjutningarna sammanförs med nyskrivna dikter av poeten Ann Jäderlund, vilka ger gipset en klangbotten att ta spjärn emot. Professor emeritus Peter Bjerrum läser Petra Gipps arbete genom Loos, Corbusier och Mies, medan Helena Mattsson reflekterar över arkitekturens imaginära värld och den fysiska modellen, och Sune Nordgren avrundar med tankar kring arkitektur och konst.

Utställningen kommer visas mellan 27 April – 13 Maj.

 

49€(excl VAT and shipping)

Add to cart

Related titles